Επικοινωνηστε μαζι μας στο http://www.tokoukesi@hotmail.com
Γίνε συγγραφέας και εσύ στο Blog του χωριού μας!! Όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ!

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Γεγονός το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Καλλιθέα ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Εφημερίδα τση Ζάκυθος)

Στη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ζακύνθου, που πρωτοσυστάθηκε το 2006 και άρχισε να λειτουργεί από το 2008, αναφέρθηκε χθες με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παύλος Καψαμπέλης.
Το Κέντρο ανήκει στο δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και προσωρινά στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου που λειτουργεί στην Καλλιθέα. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καψαμπέλης, για δημόσια υπηρεσία ψυχικής υγείας και αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα του νοσηλευτικού ιδρύματος, έτσι όπως και στη νομοθεσία προβλέπεται.
Τον ίδιο, πλαισίωσαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Βασίλης Ποταμίτης και ο ιατρός κ. Καλόφωνος, ενώ στο χώρο προβλέπεται να τοποθετηθούν 24 άτομα μόνιμο προσωπικό από τα οποία τα 5 θα είναι γιατροί και τα υπόλοιπα 19 θα καλύπτουν άλλες ειδικότητες, μαζί με ειδικευμένους επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα, εργάζονται 11 άτομα και οι υπόλοιπες 13 θέσεις θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρθηκε, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και μένει για κάθε μία θέση που θα προκύπτει άτομο, να δέχεται να εργαστεί στη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για μονάδα που χρηματοδοτήθηκε στην αρχική της φάση από ευρωπαϊκούς πόρους και στη συνέχεια από εθνικούς η οποία εντάσσεται στις πρωτοβάθμιες μονάδες ψυχικής υγείας που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. “Φιλοδοξούμε να αποτελέσει τον πυρήνα των δράσεων για την ψυχική υγεία του ενήλικα. Βρίσκεται σήμερα σε ένα εξελικτικό στάδιο πολύπλευρης οργανωτικής λειτουργικής συγκρότησης και ταυτόχρονης ενεργοποίησης δράσεων ώστε να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες της ζακυνθινής κοινωνίας”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΥΠΕ.
Εξήγησε ότι πρόκειται για πρωτοπόρα δομή που λειτουργεί στα πλαίσια της Ε.Ε., αλλάζοντας τα ως και σήμερα γνωστά δεδομένα με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που όπως σημείωσε, έχουν μετατραπεί σε άσυλα. Σε κάθε περίπτωση, τα κέντρα όπως και το τοπικό, σκοπό έχουν την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, χρόνιων και όχι μόνο, προσφέροντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα. Για τη λειτουργία του, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση όλων των φορέων, Δήμων, Υπηρεσιών, ακόμη και των σχολείων.
Στόχος του κέντρου είναι η έγκυρη πρόληψη, η αξιολόγηση και διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των ψυχιατρικών και ψυχολογικών και αναπτυξιακών δυσκολιών, καθώς και ο σχεδιασμός εξατομικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης. Η διεπιστημονική ομάδα απαρτίζεται από ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ.
Ορισμένες θέσεις ήδη έχουν καλυφθεί, ενώ οι υπόλοιπες θα καλυφθούν από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Στόχος όλων, είναι η σφαιρική αντιμετώπιση του ατόμου και της οικογένειας.
Στο τμήμα των ενηλίκων προβλέπεται η ψυχιατρική διάγνωση με παρακολούθηση και υποστήριξη, μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη συμβουλευτική παρέμβαση, συμβουλευτική οικογένειας, παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, διασύνδεση και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και πρόγραμμα προαγωγής της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Ιδιαίτερα για το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, θα δέχεται παιδιά προσχολικής έως εφηβικής ηλικίας, καθώς και τις οικογένειες τους, με υπηρεσίες όπως: Διαγνωστική εκτίμηση παιδιών και εφήβων, υποστηρικτική θεραπεία, συμβουλευτική γονέων, οικογενειακή θεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία (ατομική και ομαδική θεραπευτική προσέγγιση), ευαισθητοποίηση και αγωγή της κοινότητας σε θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία.
Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες από τις 8:30 πο.μ. ως τις 2:30 μ.μ. χωρίς αλλά και με ραντεβού, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση όλων των περιστατικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: