Επικοινωνηστε μαζι μας στο http://www.tokoukesi@hotmail.com
Γίνε συγγραφέας και εσύ στο Blog του χωριού μας!! Όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Αδιαφορούν για την Ελλάδα


Για μία χώρα της οποίας τα προβλήματα προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει προσελκύσει περιορισμένο σχετικά ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια-γύπες που συνήθως αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες σε προβληματικές οικονομίες.

Μια σειρά ελληνικών ιδιομορφιών έχει αποθαρρύνει τα εξειδικευμένα funds, που συνήθως σπεύδουν να εκμεταλλευθούν παρόμοιες καταστάσεις. Τώρα, όμως, κάνει την εμφάνισή της μια νέα κατηγορία εγχώριων επενδυτών που αψηφά τα προβλήματα αυτά.

Η Lead Finance, μια ελληνική εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων, συστήνει το πρώτο εξειδικευμένο fund που θα αγοράζει χρέος ή θα παρέχει ενέσεις ρευστότητας σε ελληνικές εταιρίες.

Με δεσμεύσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων από έξι αμερικανικά κεφάλαια, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, το fund παραμένει "μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς", είπε ο Χάρης Σταμούλης, διευθύνων σύμβουλος της Lead Finance, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ωστόσο, ο Σταμούλης προσδοκά ότι η Lead θα έχει την πολυτέλεια να διαλέξει τις καλύτερες ευκαιρίες ανάμεσα στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. "Υπάρχουν πολλές καλές εταιρίες με καλές υποδομές και πολύ κακούς ισολογισμούς", είπε.

"Με τη συμμετοχή κεφαλαίων όπως τα δικά μας, και μετά από την εξυγίανσή τους, οι εταιρίες αυτές θα μπορούσαν να παίξουν περιφερειακό ρόλο στη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική".

Ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν νωρίτερα φέτος ανησυχία για την πιθανή εμπλοκή hedge funds στην ελληνική κρίση. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde έφτασε μάλιστα να προειδοποιεί τα hedge funds να μην εκματαλλευτούν την κρίση για να κερδοσκοπήσουν. Παρ'όλα αυτά, ο αριθμός των hedge funds που πήγαν να κλείσουν deals με προβληματικές ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι αναπάντεχα μικρός.
Οι μεγάλοι, διεθνείς παίκτες αποθαρρύνονται από το μικρό μέγεθος που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι δανειακές τους υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των εταιρικών χρεών βρίσκεται στα χέρια ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν έχουν συνηθίσει να χειρίζονται αναδιαρθρώσεις χρέους. Επιπλέον καλούνται να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός νέου πτωχευτικού κώδικα που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα.

Οι ευκαιρίες γίνονται ακόμα πιο σπάνιες εξαιτίας της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών να διαγράψουν εταιρικά χρέη, λόγω της ήδη μεγάλης έκθεσής τους σε προβληματικά κρατικά ομόλογα.

"Υπάρχει ακόμη τόση αβεβαιότητα με την κρίση χρέους, που οι τράπεζες δεν θέλουν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές προτού σιγουρευτούν τί θα συμβεί", εξήγησε ο Σταμούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: