Επικοινωνηστε μαζι μας στο http://www.tokoukesi@hotmail.com
Γίνε συγγραφέας και εσύ στο Blog του χωριού μας!! Όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ!

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Οι Έλληνες τραπεζίτες προειδοποιούν: Προσέξτε την τεχνική και πλασματική ευφορία η κρίση χρέους στην χώρα δεν έχει αντιμετωπισθεί….


Με ένα σαφές και χωρίς περιστροφές μήνυμα τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να αναφέρουν ότι εσχάτως καλλιεργείται η εντύπωση ότι η κρίση χρέους βαίνει προς επίλυση.
Το πρόβλημα της Ελλάδος ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η υπερχρέωση της οικονομίας συνεχίζουν να παραμένουν καίριο δομικό πρόβλημα της χώρας.
Εσχάτως έχει καλλιεργηθεί μια προσδοκία ότι η κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπισθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λειτουργήσει ως ο απομηχανής θεός διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν προφανώς το αυτονόητο ότι δηλαδή η ευφορία στην Ελλάδα είναι προϊόν τεχνικό και δεν στηρίζεται σε κάτι ρεαλιστικό.
Η ευφορία προσδοκιών ουσιαστικά έχει συμβάλλει στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών και του ΧΑ και προφανώς αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη, τα spreads έχουν μειωθεί 170 μονάδες βάσης, τα CDS έχουν υποχωρήσει 200 μονάδες βάσης.
Αν αξιολογηθεί ποιες ήταν οι αιτίες της βελτίωσης, ήταν οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων, η ήπια υποβάθμισης της οικονομίας από την Fitch της χώρας κατά 1 βαθμίδα και κυρίως το σενάριο που φέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να σχεδιάζει να αγοράσει ελληνικό ή Ιρλανδικό χρέος ή να δανείσει την Ελλάδα και άλλες χώρες ώστε να επαναγοράσουν μέρος του χρέους τους περίπου 40 με 50 δις ευρώ.
Τα τραπεζικά στελέχη πάντως θεωρούν ότι κάθε άνοδος είναι θετική αλλά να εδράζεται σε κάτι ουσιαστικό, μια διάψευση προσδοκιών θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ήδη τρωθείσα ψυχολογία των επενδυτών.
Για τους τραπεζίτες ωστόσο οριοθετούν τις εξελίξεις ως εξής.
(Σημειωτέον ότι όλα τα τραπεζικά στελέχη δεν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα)
Για τις επόμενες 5 με 10 μέρες η αγορά θα συνεχίσει να κινείται θετικά, οι διορθώσεις μικρής κλίμακας είναι αναμενόμενες.
Αρχές Φεβρουαρίου θα διαφανούν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ.
Η επιμήκυνση χρέους κατά 5 χρόνια και η μείωση κατά 1% από 5% στο 4% με 3,8% του επιτοκίου δανεισμού των 110 δις ευρώ θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες εξελίξεις.
Ωστόσο θα διαφανούν και οι προθέσεις και για το συνολικό πρόβλημα της Ελλάδος δηλαδή το συνολικό χρέος.
Αν παρέλθουν οι πρώτες 10 μέρες του Φεβρουαρίου και η αγορά μείνει μόνο με τις προσδοκίες τότε η διόρθωση που θα έρθει θα είναι αρκετά επώδυνη.
Είναι προφανές λοιπόν ότι μια άνοδος της αγοράς θα διατηρηθεί μόνο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες.
Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρώπης θα μπορούσε να επαναγοράσει τουλάχιστον το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ ή και ορισμένων επενδυτών.
Οι τραπεζίτες πάντως από τις γενικότερες συζητήσεις δεν φαίνεται να πιστεύουν την ευφορία που τείνει να καλλιεργηθεί.
Η αγορά τρέφεται με προσδοκίες και προφανώς όλοι θέλουν υψηλότερα την αγορά αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουν γίνει βασικά βήματα για την επίλυση του χρέους και των αιτιών που προκάλεσαν το πρόβλημα στην Ελλάδα.
Οι τραπεζίτες επίσης θεωρούν ότι το επόμενο 3μηνο θα παιχθεί η τύχη της χώρας και η τάση της αγοράς.
Δεν σπεύδουν να προεξοφλήσουν τι θα γίνει αλλά τουλάχιστον περνούν ένα μήνυμα στην αγορά να προσέξει την πλασματική ευφορία που τείνει να καλλιεργηθεί στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: